×

Verpakapotheek neemt zorginstellingen Apotheek Haagse Ziekenhuizen over

Warmond, 26 juli 2017

Verpakapotheek neemt zorginstellingen Apotheek Haagse Ziekenhuizen over

De afdeling zorginstellingen van Apotheek Haagse Ziekenhuizen (AHZ) is per 1 juli 2017 onderdeel van Verpakapotheek in Warmond. Op 14 juli jl. ondertekenden Jent Zijlstra, directeur Verpakapotheek, en Arie Booij, directeur a.i. AHZ, het contract. De overname betreft de volledige medicatievoorziening en farmaceutisch dienstverlening in zeven zorginstellingen in de Haagse regio.

Jent Zijlstra belooft de zorginstellingen een geruisloze overname. “De apothekers en medewerkers van AHZ komen in dienst van Verpakapotheek. De goede bestaande relaties zijn op die manier geborgd. De medewerkers die nu in het gebouw van AHZ werken, verhuizen dit najaar naar Warmond. Daar wordt ook een goed bereikbare klantenservice ingericht. De medewerkers die op locatie in de tehuizen werken, blijven daar.” De dienstverlening aan de instellingen wordt in eerste instantie onder dezelfde voorwaarden en op dezelfde wijze voortgezet. In de nabije toekomst zal Verpakapotheek de dienstverlening optimaliseren. Het belang van de zorginstellingen en hun cliënten staat hierbij voorop.

Logistiek blijft ‘core’
Verpakapotheek leverde onder de verantwoordelijkheid van AHZ al de op naam verpakte medicatie in de Haagse zorginstellingen. Daar komen nu de overige medicatie en farmaceutische begeleiding bij. “We zijn ook verantwoordelijk voor de receptverwerking, medicatiebewaking en het farmacotherapeutisch overleg met de artsen”, legt Zijlstra uit. “Daarnaast hebben we een adviserende rol naar de bestuurders van de zorginstellingen. Deze taken worden ingevuld door de twee apothekers en de apothekersassistenten die meekomen van AHZ. Onze core business blijft de logistiek. Als we onze klanten daarnaast kunnen ontzorgen door een deel van de dienstverlening voor onze rekening te nemen, doen we dat graag.”

Gedeelde visie
AHZ zette de afdeling zorginstellingen eind 2016 in de etalage. Na een heroriëntatie op de strategische positie besloot de apotheekorganisatie zich te richten op bereidingen en de farmaceutische dienstverlening in de ziekenhuizen in de regio. Verpakapotheek kwam als beste kandidaat voor de overname uit de bus vanwege een goede prijs-kwaliteit verhouding, de bereidheid om medewerkers over te nemen en vooral vanwege de gedeelde visie op farmaceutische zorg in instellingen. Verpakapotheek levert geneesmiddelen op naam verpakt met een foutmarge van nul binnen vier uur door heel Nederland. Dat is uniek in de branche. Zijlstra: “Dankzij die korte levertijd kunnen we snel en accuraat inspelen op wijzigingen in de medicatie. Zorginstellingen hoeven de medicatiezakjes daardoor niet open te maken om er een pilletje uit te halen of bij te doen. Hiermee verminderen we het risico op medicatiefouten aanzienlijk.”

Minder medicatiefouten
Bij de medicatievoorziening in de Haagse zorginstellingen wordt de kans op fouten nog verder gereduceerd doordat de digitale receptverwerking direct gekoppeld is met het logistieke systeem van Verpakapotheek. Dat scheelt een logistieke schakel met alle bijbehorende risico’s ten opzichte van de oude situatie. De samenwerking met Verpakapotheek voor alle medicatie in de zorginstellingen lost ook een praktisch probleem op, namelijk de beperkte verkrijgbaarheid van per stuk verpakte geneesmiddelen met een goed scanbare, uniforme barcode (GS1). De zogenaamde Eenheids Aflever Verpakking (EAV). Deze is essentieel voor de toedienregistratie, die garandeert dat het juiste middel, op het juiste moment is toegediend aan de juiste patiënt. Verpakapotheek levert alle dagmedicatie verpakt op naam en voorzien van zo’n uniforme barcode.