×

Reisondernemer John Fentener van Vlissingen verkoopt internetbedrijf SRXP

John Fentener van Vlissingen, grondlegger van zakenreisconcern BCD, verkoopt opnieuw een participatie uit zijn verzameling jonge internetbedrijven. Het gaat dit keer om het in 2010 opgerichte IT-bedrijf SRXP.

De koper van het minderheidsbelang is investeerder Tommy van Reijen, oud-directeur van IT-leverancier Infotheek. Het meerderheidsbelang blijft bij oprichter en ceo Pieter Verbruggen van SRXP.
Miljardair Van Vlissingen, één van de erfgenamen van Nederlands grootste familieconcern SHV, ondersteunt sinds vijf jaar jonge internetondernemers. Hij heeft daartoe investeringsvehikel Walvis Participaties opgericht met een vermogen van €60 mln. Zo nam hij drieënhalf jaar geleden een belang in SRXP, een start-up die bedrijven software biedt om papieren declaraties van personeel om te zetten in een digitaal proces.
Sinds de deelname van Walvis heeft SRXP, begonnen onder de naam SecuReceipt, een stevige groei doorgemaakt. De ontwikkelde software wordt inmiddels in veertig landen gebruikt en het aantal zakelijke afnemers is de grens van 25.000 gepasseerd.

Bedrijf komt in scale-up fase
De in Amsterdam gevestigde start-up, met een omzet van bijna €1 mln, is nu toe aan een volgende groeifase. 'Het bedrijf moet verder uitdijen en komt in het stadium van scale-up', zegt Vincent Gravesteyn, managing director van Walvis in een telefonische toelichting. Daarvoor is een ondernemer en investeerder aangezocht in de persoon van Van Reijen die sinds een jaar als adviseur bij SRXP betrokken is. 'Hij is beter in staat dan Walvis om het groeiproces actief te begeleiden', zegt Gravesteyn.
Hij wijst erop dat Walvis zelf ook een groei doormaakt en toewerkt naar grotere transacties, ook buiten Nederland, zodat er minder tijd en ruimte overblijft om pas gestarte bedrijven met raad en daad terzijde te staan.

Financiering van de groei
Van Reijen neemt via zijn private investeringsmaatschappij Lumitor het belang van Walvis over. Walvis investeerde de afgelopen jaren ongeveer een half miljoen euro in de start-up waar nog altijd geld bij moet. 'Wij hebben de verliezen gefinancierd zodat de onderneming kan groeien', licht Gravesteyn toe. Over de opbrengst van het verkochte minderheidsbelang wil hij niet veel kwijt. Wel dat de deal bijdraagt aan het rendement van Walvis.
Het is de tweede keer dat Fentener van Vlissingen een deelname te gelde maakt uit de Walvis-collectie. Eerder, in april van dit jaar, deed hij Ingresso van de hand, een IT-onderneming met technologie voor het bestellen van tickets voor onder meer concerten. Met de twee verkochte bedrijven telt Walvis nu nog elf participaties.

Bron: uit het FD, 27 september 2017